![](/media/lib/2/1172568038_949377-a2dd0c36e5cfeef7a7e7c27b603f9640.jpeg)
W jaki sposób odczuwamy temperaturę
27 lutego 2007, 09:19Choć trudno w to uwierzyć, jeszcze niedawno nie wiedziano, jak zwierzęta wyczuwają i oceniają temperaturę.
![](/media/lib/216/n-fotografia-1-f63f415a002cea93a2473f7e90f56b41.jpg)
Egipska Mona Liza dziełem XIX-wiecznego malarza?
1 kwietnia 2015, 11:49Malowidło "Gęsi z Meidum", znalezione ponoć w 1871 r. w grobowcu zlokalizowanym w pobliżu piramidy Snofru w Meidum, jest XIX-wiecznym fałszerstwem. Dzieło nazywane przez niektórych egipską Mona Lizą może jednak skrywać autentyk sprzed kilku tysięcy lat.
![](/media/lib/351/n-grzyby-5d947a19811369d7babf27e7250c4574.jpg)
Odkryli grzyby sprzed 1 mld lat
23 maja 2019, 09:22Mikroskamieniałości z łupków z formacji Grassy Bay w kanadyjskiej Arktyce to grzyby sprzed ok. 1 mld lat (z proterozoiku). Przez dziesięciolecia uważano, że najstarsze grzyby pojawiły się ~0,5 mld lat temu.
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Co sprzyja sercu, sprzyja i mózgowi
21 maja 2012, 12:04Okazuje się, że to, co dobre dla serca, jest dobre i dla mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powiązano z lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym i pamięcią słowną, natomiast nasycone z gorszymi ich profilami (Annals of Neurology).
![](/media/lib/47/szampan-c11772470f4bf0ce87ac8f37066bc878.jpg)
Szampan jak morska bryza
29 września 2009, 09:34Bąbelki w szampanie to nie zwykły efekt podwójnej fermentacji czy coś, co stanowi o "urodzie" tego alkoholu. Naukowcy wykazali, że tworzą one mgiełkę – aerozol – dzięki której zapach unosi się z dna naczynia wprost do nosa pijącego (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![Tran](/media/lib/3/1173352667_626215-bc571a5b2a52186e91cc53729aefc55d.jpeg)
Czemu kwasy omega-3 poprawiają nastrój?
8 marca 2007, 11:13Na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychosomatycznego, które odbywa się w Budapeszcie, dr Sarah M. Conklin z Uniwersytetu w Pittsburghu przedstawiła wyniki badań swojego zespołu, wyjaśniając, dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają nastrój.
![](/media/lib/143/n-szympans-24a6b31d6b2df1956825ecf7add2dbb5.jpg)
Szympansice częściej korzystają z dzid
15 kwietnia 2015, 10:43Szympansice częściej wykonują i korzystają z dzid w czasie polowania.
![](/media/lib/328/n-wirusodry-1623ede91491d9bce7ba299d117ce573.jpg)
Brytyjska turystka, która przed tygodniem przyleciała do Cancún, ma odrę
3 czerwca 2019, 11:01Meksyk potwierdził, że 50-letnia brytyjska turystka, która tydzień temu przyleciała do Cancún, jest chora na odrę. Kobieta miała się udać na wypoczynek do Playa del Carmen, ale ponieważ źle się czuła, zgłosiła się do prywatnego szpitala.
![](/media/lib/117/n-tulum-e04b3c7f5e00e93f2dfbcf4c7a3ddf06.jpg)
Bez handlu ani rusz
30 maja 2012, 15:18Choć dotąd wspominano raczej o klimacie, wydaje się, że to zmiana we wzorcach handlu towarami o kluczowym znaczeniu przyczyniła się w największym stopniu do upadku klasycznej cywilizacji Majów ok. 1000 lat temu.
![](/media/lib/55/telewizor-2019019c2fae9240b5f98427bdcb83a2.jpg)
(Pozorna) przemiana starego telewizora
7 października 2009, 15:56Jeśli jesteśmy przekonani, że korzystamy z nowocześniejszego telewizora z technologią HD, naprawdę postrzegamy obraz jako ostrzejszy i wyraźniejszy. Tym bardziej gdy w zasięgu wzroku znajdują się utwierdzające nas w tym przekonaniu plakaty, ulotki itp. (Computers and Entertainment).